czwartek, 26 czerwca 2014

Kurczak po tajsku z bezglutenowym makaronem - ryżowym

Po dłuuugiej przerwie na powracam, ale niestety na krótko. Wyjeżdzam w sobotę, więc raczej nie będę dodawać postów, ale jeśli się uda to będę się bardzo starać i może coś wrzucę :)

 A więc dzisiaj na słodko-ostro. Najpierw przygotowałam marynatę czyli:
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- zioła  po szczypcie: imbir, estragon, lubczyk, rozmaryn, kurkuma, cynamon, bazylia, tymianek, oregano.
Wszystko należy wymieszać i pokrojone w kostkę piersi kurczaka zalać i zostawić na godzinę. Marynata ta nadaje słodki smak. Kurczaka smażyłam na oliwie z oliwek.
 Następnie przygotowałam warzywa : kilka pietruszek, kilka marchewek, paprykę i cebulę. Wszystko pokroiłam. Cebulę lekko zeszkliłam na odrobinie oliwy z oliwek i dodałam resztę warzyw. Przyprawiłam ziołami prowansalskimi, odrobiną kminu rzymskiego i dość sporą ilością chili, aby nadać naszej potrawie ostrość.
Makaron ryżowy przez 15 minut moczyłam w zimnej wodzie, odcedziłam, a następnie zalałam wrzątkiem na 2 minuty.
Makaron i warzywa wrzuciłam do patelni z usmażonym kurczakiem, wymieszałam i zasypałam koperkiem.








Pyszności :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz