- ma odczyn zasadowy, więc odkwasza organizm,
- oczyszcza organizm,
- dodaje energii,
- wzmacnia odporność,
- dostarza cennych substancji odżywczych
- jeden z najwartościowszych produktów naturalnych
- źródło krzemu, żelaza, magnezu, miedzi i witamin z grupy B,
- jak dla mnie smakuje przepysznie :)
- Gotujemy kaszę jaglaną w proporcji 1 : 2 z wodą (nie zapomnijmy najpierw jej dokładnie przepłukać i sparzyć!) przez 20 minut
- Obieramy jabłka (na porcję z 1 szklanki kaszy daję około 50dag jabłek) i ścieramy na grubych oczkach tarki
- Ubijamy jedno żółtko z 1 łyżeczką cukru
- Ubijamy pianę z jednego białka
- Przesypujemy ugotowaną kaszę do miski i mieszamy z pianą i ubitym żółtkiem
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem
- Na spód dajemy trochę jabłek (dzięki temu kasza się nie przypali), później połowa kaszy, następnie połowa jabłek, reszta kaszy i na górę jabłka. Każdą warstwę sypiemy odrobiną cynamonu (do smaku można po wierzchu posypac cukrem)
- Pieczemy ok.40 minut w 150 stopniach (można ewentualnie posłodzić na talerzu)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz