piątek, 9 maja 2014

Niech Ci zazdroszczą figury zadbanej - zjedz czasem danie z KASZY JAGLANEJ

Dziś piątek. Trzeba było wykombinować jakieś bezmięsne danie. Dzisiejszą bohaterką jest właśnie kasza jaglana.

Darzę ją szczególną sympatią, gdyż:

  • ma odczyn zasadowy, więc odkwasza organizm,
  • oczyszcza organizm,
  • dodaje energii,
  • wzmacnia odporność,
  • dostarza cennych substancji odżywczych
  • jeden z najwartościowszych produktów naturalnych
  • źródło krzemu, żelaza, magnezu, miedzi i witamin z grupy B,
  • jak dla mnie smakuje przepysznie :)
Jedną z moich ulubionych potraw z udziałem kaszy jaglanej jest zapiekanka z jabłkami. W przygotowaniu jest baaaardzo prosta. A więc:

  1. Gotujemy kaszę jaglaną w proporcji 1 : 2 z wodą (nie zapomnijmy najpierw jej dokładnie przepłukać i sparzyć!) przez 20 minut
  2. Obieramy jabłka (na porcję z 1 szklanki kaszy daję około 50dag jabłek) i ścieramy na grubych oczkach tarki
  3. Ubijamy jedno żółtko z 1 łyżeczką cukru
  4. Ubijamy pianę z jednego białka
  5. Przesypujemy ugotowaną kaszę do miski i mieszamy z pianą i ubitym żółtkiem
  6. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem
  7. Na spód dajemy trochę jabłek (dzięki temu kasza się nie przypali), później połowa kaszy, następnie połowa jabłek, reszta kaszy i na górę jabłka. Każdą warstwę sypiemy odrobiną cynamonu (do smaku można po wierzchu posypac cukrem)
  8. Pieczemy ok.40 minut w 150 stopniach (można ewentualnie posłodzić na talerzu)




SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz