piątek, 16 maja 2014

Łosoś w warzywach

Dzisiaj obiad robiony wspólnie z mamą :) Piątek, więc postawiłyśmy na rybę.

Składniki:
  • dzwonki z łososia
  • dowolne warzywa(np.marchew, pietruszka, papryka, cebula)
  • przyprawy: sól morska, pieprz czarny, świeży koperek, zioła prowansalskie, świeży czosnek

  1. Skrop łososia cytryną i przypraw
  2. Pokrój warzywa i podduś na patelni z dwoma łyżkami oliwy tak długo, aż będą lekko miękkie
  3. Połóż łososia na folii aluminiowej (każdy kawałek osobno)
  4. Nałóż na niego warzywa
  5. Zawiń tak, aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia :)
  6. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 190'C
 Łosoś jest bardzo zdrową rybą. Zawiera witaminy A, D, B, E oraz jod i potas. Warto raz w tygodniu - w bezmięsny piątek - postawić właśnie na niego.

Nasz obiad wzbogaciliśmy risottem i ćwikłą.



Miłego weekendu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz